Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821

 




Γεια σας παιδιά!

Εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 κατά της τουρκικής σκλαβιάς. Από τότε έως και τις μέρες μας, πολλοί καλλιτέχνες όπως ζωγράφοι, συνθέτες και ποιητές, Έλληνες και ξένοι δημιούργησαν αριστουργηματικά έργα, αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση.

Ένας διάσημος ζωγραφικός πίνακας που απεικονίζει την καταστροφή της Χίου, φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά τον 19ο αιώνα και φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.


Η μάχη της Αλαμάνας φιλοτεχνήθηκε από τον Αλέξανδρο Ησαΐα τον 19ο αιώνα και φιλοξενείται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.


Στο χώρο της μουσικής υπάρχει τεράστιος πλούτος από μουσικές συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αφιερωμένες στις μάχες, στους ήρωες και στα γεγονότα  που πλαισιώνουν την Ελληνική Επανάσταση. 
Ένα παράδειγμα αποτελεί το μουσικό έργο με τίτλο "η Συμφωνία της Λεβεντιάς" του Έλληνα συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη, το οποίο γράφτηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα. Σε αυτό το έργο ο συνθέτης θέλησε να εξυμνήσει την ελληνική λεβεντιά. Ακούστε το 4ο μέρος, του οποίου το θέμα  είναι εμπνευσμένο από έναν γνωστό βυζαντινό εκκλησιαστικό ύμνο. Μπορείτε να βρείτε για ποιον ύμνο πρόκειται;



Στην παρουσίαση που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε τραγούδια αφιερωμένα στην Επανάσταση του 1821.